A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Бузький ліцей Бузької сільської ради

29 СІЧНЯ – ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ

Дата: 29.01.2024 11:33
Кількість переглядів: 13

 29 січня 2024 р., виповнюється 106 років з того часу, як у нерівному бою під Крутами українські гімназисти, студенти-вояки, які вперше в житті взяли до рук зброю, ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка наступала на українську державність.

 Бій під Крутами – бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути на Чернігівщині, за 130 км на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном з київських курсантів і козаків “Вільного козацтва”, що загалом нараховував близько трьох сотень вояків. Протягом п’яти годин нерівної боротьби, за сучасними підрахунками, українське військо під Крутами втратило близько 100 осіб, з-поміж котрих 37-39 вбитих у бою і розстріляних студентів та гімназистів.

   На державному рівні День пам’яті героїв Крут почали відзначати з 2003 року. Щорічне вшанування пам’яті Героїв Крут закріплено у Постанові Верховної Ради України від 16 травня 2013 р. “Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами”. У 2006 році на залізничній станції Крути відкрили Меморіальний комплекс “Пам’яті героїв Крут”.

Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну. Герої не вмирають, вони живуть у нашій пам’яті, вони живуть у тих, хто продовжує їх справу, вони живуть доти, поки жива їх слава.

ЄДНАЄМОСЯ, ПЕРЕМОЖЕМО!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень